#15 Merajuk

Assalamualaikum.

Im a type of girl yang kuat sangat merajuk. No matter how huge or tiny it is, if it hurts my sensitive heart, I merajuk lah!

If its huge, of course lah merajuk kan, but if it is tiny matter, some people would say, “Alah, benda kecik je, itu pun nak merajuk. Chill lah brooo~”

My heart is not made of titanium.

Im a girl, yang perasaannya halus dan mudah tersentuh. Mudah mengalirkan air mata. Kakak aku panggil manja! Well, aku tak mintak pun nak jadi manja. At least, aku tak bermanja kepada orang yang salah. Aku bermanja kepada Allah yang Esa saja. Dia saja yang Maha Mengetahui. Dia tahu hati aku ni macam mana lebih dari diri aku sendiri. Dia yang cipta hati ni, so mestilah Dia lebih tahu segalanya.

 

Benda kecik yang membuatkan aku mudah merajuk, contohnya:

“Mak, kat lantai ni banyak semut.”

“Dah tu, usahakanlah. jangan biarkan aje.”

Aku plan nak bersihkan lepas siap makan. lepas habis makan je….

“Nak ridsect tak semut ni?”

“Yelah, takkan nak biarkan aje.” dgn nada ala-ala menyindir gitew.

 

Kita terasa tau tak. Kita tanya nak ridsect tu sebab manalah tahu mama ada bagi suggestion ke macam mana nak bunuh semut tu semua memandangkan dia sedang memasak. lagi pulak ridsect tu bau dia kuat. manalah tahu mama marah nanti bila aku guna ridsect tu. tapi mama marah pulak. merajuklah anak dara sorang ni!!!!! >.<“

 

Aku kalau merajuk, mula lah mengurung diri dalam bilik. Nasib baik bilik tak share dgn kakak macam dulu-dulu. Boleh jugak aku menangis sekuat hati sesedu sesedan yang boleh. sampai ke jiwa kita nangis, tau tak?

T_T

 

Oklah, to tell you the truth, Im the last child. Bongsu. Yes, definitely korang akan kata “oooo patutlah manjewwwww”

 

Wey! Mama aku tak kiralah anak sulung ke anak bongsu ke, mama takkan manjakan mana-mana. Dia buat semua adil sama rata. tapi apesal aku manja eh? Yelah, dah sifat semula jadi aku macam ni, nak buat guane?

 

Tadi ada kawan mama datang rumah. Mama ketuk pintu bilik aku, suruh aku hidang minuman. aku tuang minuman dengan muka masam, tapi hidang kat tetamu muka manis lah wey. takdelah manis mana pun.

 

mama pun bawak aku bercakap tadi, aku jawap dengan suara mendatar macam tu je, macam orang tak berminat nak bercakap. Heh! Merajuk lagi lah tu!

 

Esok petang aku nak pergi hostel dah. kadang rasa tak sabar nak pergi sebab merajuk dengan orang dalam rumah ni. at least, ada jugak tempat aku nak menjauhkan diri dari diorang semua. kalau pergi uk, lagi best! 

 

Selamat hari raya.

Maaf zahir dan batin.

Advertisements

#14 Finallyyyyyyy!!!!

The day that ive been waiting for is today! Im super duper excited. Hours left. Be patient hihi..

Later will be our first day of orientation in uni. Yes. I am officially a uni student now. Alhamdulillah 😀

It is a must for the first year students to stay in hostel for 2 years. Ive never been stayed in hostel until this hours later. Things and stuffs are already packed. Just need to be transferred to my future dorm 😀

Cant wait!

Gotta meet some new friends, knowing who will be roomate later, unpack my stuffs, organizing, etc. Im gonna be super busy for sure! And I loveeee being busy 😀

Alright. Thats all for now.

Cheerio! ♥

#12 Dilemma.

Assalamualaikum.

Aku rasa aku dalam dilemma bab masuk bidang jurusan Usuluddin ni. Tersepit di antara bidang yang telah dipohon dan minat sendiri.

Usuluddin vs Art.

While I was browsing facebook timeline, i read this status from someone about her friend.

Her friend is studying medic but her her room mengalahkan bilik ustazah. Itu yang dia mention. Her friend is a leader of an usrah and must been busy with meetings and stuffs. But she able to give answer to one’s question with dalil. Dan menakjubkan bila dia hafal kesemua 30 juzuk alquran.

I was amazed. dia ambil medic tapi hafal 30 juzuk. like how on earth did she do that? aku yang memohon jurusan usuluddin ni pun tak semua surah pendek aku hafal. memalukan je. i feel like bukan bidang aku pun usuluddin ni. entahlah…

then aku browsed oulak blog ustaz hasrizal saifulislam.com. aku dah baca pun sebelum ni tentang artikel dia yang bertajuk PELAYARAN MENGENAL FUNGSI DIRI. Artikel ni memang sesuai untuk aku dan untuk mereka yang masih lagi tercari-cari kelebihan diri dalam bidang mana. Imad (pemuda dalam artikel tersebut) sudah pun ham pir tamat pengajian bidang perubatan tapi masih belum pasti kecenderungannya di mana.

 

kata-kata yang menjadi p perangsang  kepada diri saya ialah 

“Saya faham apa yang ustaz maksudkan. Kalau kita buat attachment contohnya, jika belajar sambil lewa, kita pun tak pasti kita berpotensi atau tidak di bidang itu. Kecuali kita buat habis-habisan, barulah kita tahu bidang itu adalah bidang kita atau tidak” Imad cuba menyimpulkan analogi saya.

“Benar. Jika memang bidang kita, segeralah bercucuk tanam dan memakmurkan daratan kita itu. Jika bukan bidang kita, jangan berlengah untuk terus belayar dan mencuba daratan-daratan yang lain” saya menambah.

Apa pun kita buat, buat sehabis baik.

 

#11 Interview

Assalamualaikum.

Pagi tadi aku pergi interiew untuk masuk universiti ugama. I was asked to recite surah at tin and the other one which I forgot some of the verses. The lecturer shook his head. It was like aku macam takde chance dapat diterima masuk uni tu. Tapi lepas tu dia suruh baca 2 surah lain lagi. Barulah aku boleh recite dgn hafalnya.

Peringkat ketiga which was the last was about general knowledge.  More concern about global issue. Bab ni aku boleh jawab sebab memang minat aku pun soal jawab global isu ni.

Overall aku rasa macam 50-50 je.

Think thoroughly abot this, aku rasa macam bukan minat aku juga untuk mendalami islam secara mendalam. Bukan aku benci, cuma course yg aku pilih ni ialah jadi ustazah. Memerlukan banyak hafalan. Dan aku bukanlah gifted student.

Kalau ikut minat aku, im more into artistic. Creativity. Arts.

Susaj juga fikir masa depan ni.

So, plan aku, kalau diterima masuk nanti, aku teruskan je belajar
But might not become ustazah. Maybe I would do business about tudung and shawl…muslimah fashion
And this ia also a part of art. Isnt it?

Dan sijil tu nanti untuk jadi back up je.

Itu plan kalau aku diterima.  If not, I might end up business juga. Mungkin tak sambung belajar. Sambung bila rasa nak sambung nanti.

Thats all guys.

Moga kita terus berjaya dunia dab akhirat. Aameen.

#10 Nephew and s3 mini

Assalamualaikum.

Im typing this via my brand new samsung galaxy s3 mini.

Just testing. Like I dont need my lappy anymore. Hahaha.

image

Thats my nephew watching tangled movie.  At first he just couldn’t stop blabbering and I just nodded my head all the time.  Lol.

Alright
Thats it.
   Till then.
     Bye!

#9 Sikit lagi nak explode!

Assalamualaikum~

Lamalah jugak kita tak ketemu kan, wahai blog.

Sorry. Bulan-bulan yang lalu aku ada clear history aku kat setting chrome. Pastu ter-delete lah sekali dengan segala password. Bila nak sign in, terlupa pulak password. Aduhai~

Sekarang ni, dek kerana kekuatan jodoh kita, aku pun cubalah password yang aku ingat and end up successed! yeayyyy!

Ok, enough with the long mukaddimah.

Now I’m going to tell you about my handphone’s battery. Yes, it is refer to the title above. Maybe it was my fault for not taking good care of it, sampailah tiba masanya bateri tu dah macam ibu-ibu mengandung gamaknya.

Sampai one fine day, which was 2 days ago, whenever I turned my phone on, it only lived for 10 seconds, then died! Gosh!

Sekali bukak penutup bateri kat belakang phone tu, terpelanting terus penutup tu sebab bateri tu dah gemuk, dah tak dapat dah penutup tu nak cover the bateri. So, i was thinking, if i continued charging it, it would explode like what we heard in facebok.

Ooooh~ na’udzubillah!

So yeah, it was only the battery yang rosak sebab i know, i charged it for a long time which is not good to your phone’s battery. it would only shortened it’s life.

then, i surveyed lah mana2 phone yang boleh i beli dalam masa waktu terdekat ni sebab i can’t go thru my daily life without phone, like seriously. ini dah kes takut-takde-phone-phobia. I surveyed thru internet je and i’m interested in samsung galaxy s3 MINI!

Mini, ok! yang little baby tu je pon!

Tala luit manyak maa~

Tapi, waima ia hanya mini, fungsi dia bagus amat! nak tahu lebih lanjut, korang search je kat youtube, hihihihi~

malaih laa nak put review :p

Ok, itu je.

Chow!