#15 Merajuk

Assalamualaikum.

Im a type of girl yang kuat sangat merajuk. No matter how huge or tiny it is, if it hurts my sensitive heart, I merajuk lah!

If its huge, of course lah merajuk kan, but if it is tiny matter, some people would say, “Alah, benda kecik je, itu pun nak merajuk. Chill lah brooo~”

My heart is not made of titanium.

Im a girl, yang perasaannya halus dan mudah tersentuh. Mudah mengalirkan air mata. Kakak aku panggil manja! Well, aku tak mintak pun nak jadi manja. At least, aku tak bermanja kepada orang yang salah. Aku bermanja kepada Allah yang Esa saja. Dia saja yang Maha Mengetahui. Dia tahu hati aku ni macam mana lebih dari diri aku sendiri. Dia yang cipta hati ni, so mestilah Dia lebih tahu segalanya.

 

Benda kecik yang membuatkan aku mudah merajuk, contohnya:

“Mak, kat lantai ni banyak semut.”

“Dah tu, usahakanlah. jangan biarkan aje.”

Aku plan nak bersihkan lepas siap makan. lepas habis makan je….

“Nak ridsect tak semut ni?”

“Yelah, takkan nak biarkan aje.” dgn nada ala-ala menyindir gitew.

 

Kita terasa tau tak. Kita tanya nak ridsect tu sebab manalah tahu mama ada bagi suggestion ke macam mana nak bunuh semut tu semua memandangkan dia sedang memasak. lagi pulak ridsect tu bau dia kuat. manalah tahu mama marah nanti bila aku guna ridsect tu. tapi mama marah pulak. merajuklah anak dara sorang ni!!!!! >.<“

 

Aku kalau merajuk, mula lah mengurung diri dalam bilik. Nasib baik bilik tak share dgn kakak macam dulu-dulu. Boleh jugak aku menangis sekuat hati sesedu sesedan yang boleh. sampai ke jiwa kita nangis, tau tak?

T_T

 

Oklah, to tell you the truth, Im the last child. Bongsu. Yes, definitely korang akan kata “oooo patutlah manjewwwww”

 

Wey! Mama aku tak kiralah anak sulung ke anak bongsu ke, mama takkan manjakan mana-mana. Dia buat semua adil sama rata. tapi apesal aku manja eh? Yelah, dah sifat semula jadi aku macam ni, nak buat guane?

 

Tadi ada kawan mama datang rumah. Mama ketuk pintu bilik aku, suruh aku hidang minuman. aku tuang minuman dengan muka masam, tapi hidang kat tetamu muka manis lah wey. takdelah manis mana pun.

 

mama pun bawak aku bercakap tadi, aku jawap dengan suara mendatar macam tu je, macam orang tak berminat nak bercakap. Heh! Merajuk lagi lah tu!

 

Esok petang aku nak pergi hostel dah. kadang rasa tak sabar nak pergi sebab merajuk dengan orang dalam rumah ni. at least, ada jugak tempat aku nak menjauhkan diri dari diorang semua. kalau pergi uk, lagi best! 

 

Selamat hari raya.

Maaf zahir dan batin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s