#12 Dilemma.

Assalamualaikum.

Aku rasa aku dalam dilemma bab masuk bidang jurusan Usuluddin ni. Tersepit di antara bidang yang telah dipohon dan minat sendiri.

Usuluddin vs Art.

While I was browsing facebook timeline, i read this status from someone about her friend.

Her friend is studying medic but her her room mengalahkan bilik ustazah. Itu yang dia mention. Her friend is a leader of an usrah and must been busy with meetings and stuffs. But she able to give answer to one’s question with dalil. Dan menakjubkan bila dia hafal kesemua 30 juzuk alquran.

I was amazed. dia ambil medic tapi hafal 30 juzuk. like how on earth did she do that? aku yang memohon jurusan usuluddin ni pun tak semua surah pendek aku hafal. memalukan je. i feel like bukan bidang aku pun usuluddin ni. entahlah…

then aku browsed oulak blog ustaz hasrizal saifulislam.com. aku dah baca pun sebelum ni tentang artikel dia yang bertajuk PELAYARAN MENGENAL FUNGSI DIRI. Artikel ni memang sesuai untuk aku dan untuk mereka yang masih lagi tercari-cari kelebihan diri dalam bidang mana. Imad (pemuda dalam artikel tersebut) sudah pun ham pir tamat pengajian bidang perubatan tapi masih belum pasti kecenderungannya di mana.

 

kata-kata yang menjadi p perangsang  kepada diri saya ialah 

“Saya faham apa yang ustaz maksudkan. Kalau kita buat attachment contohnya, jika belajar sambil lewa, kita pun tak pasti kita berpotensi atau tidak di bidang itu. Kecuali kita buat habis-habisan, barulah kita tahu bidang itu adalah bidang kita atau tidak” Imad cuba menyimpulkan analogi saya.

“Benar. Jika memang bidang kita, segeralah bercucuk tanam dan memakmurkan daratan kita itu. Jika bukan bidang kita, jangan berlengah untuk terus belayar dan mencuba daratan-daratan yang lain” saya menambah.

Apa pun kita buat, buat sehabis baik.

 

#11 Interview

Assalamualaikum.

Pagi tadi aku pergi interiew untuk masuk universiti ugama. I was asked to recite surah at tin and the other one which I forgot some of the verses. The lecturer shook his head. It was like aku macam takde chance dapat diterima masuk uni tu. Tapi lepas tu dia suruh baca 2 surah lain lagi. Barulah aku boleh recite dgn hafalnya.

Peringkat ketiga which was the last was about general knowledge.  More concern about global issue. Bab ni aku boleh jawab sebab memang minat aku pun soal jawab global isu ni.

Overall aku rasa macam 50-50 je.

Think thoroughly abot this, aku rasa macam bukan minat aku juga untuk mendalami islam secara mendalam. Bukan aku benci, cuma course yg aku pilih ni ialah jadi ustazah. Memerlukan banyak hafalan. Dan aku bukanlah gifted student.

Kalau ikut minat aku, im more into artistic. Creativity. Arts.

Susaj juga fikir masa depan ni.

So, plan aku, kalau diterima masuk nanti, aku teruskan je belajar
But might not become ustazah. Maybe I would do business about tudung and shawl…muslimah fashion
And this ia also a part of art. Isnt it?

Dan sijil tu nanti untuk jadi back up je.

Itu plan kalau aku diterima.  If not, I might end up business juga. Mungkin tak sambung belajar. Sambung bila rasa nak sambung nanti.

Thats all guys.

Moga kita terus berjaya dunia dab akhirat. Aameen.